Eis OM: vier jaar cel voor Hooijmaijers

Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (53) heeft maandag voor het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep vier jaar cel tegen zich horen eisen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) staat vast dat de vroegere Noord-Hollandse provinciebestuurder zich schuldig heeft gemaakt aan ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen.

De eis is gelijk aan de straf die het OM eind 2013 vorderde voor de rechtbank in Haarlem. Hooijmaijers werd toen veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf.

De vroegere provinciebestuurder heeft zich in de ogen van het OM via allerlei corrupte praktijken laten bevoordelen door vastgoedbedrijven, projectontwikkelaars en grondbezitters. "Hij heeft niet alleen het aanzien van de provincie Noord-Holland geschaad, maar van het gehele openbaar bestuur", aldus de aanklager. Die verweet Hooijmaijers dat hij ondanks alle bewijzen blijft ontkennen. In het hoger beroep heeft hij laten blijken dat hij nog steeds niet inziet welke schade hij heeft aangericht, meent het OM.

De aanklager becijferde de totale omvang van de fraude die Hooijmaijers pleegde op ruim een miljoen euro. Tegen zijn echtgenote Jocelyne P. (44), die een belangrijke rol zou hebben gespeeld in de frauduleuze praktijken van haar man, eiste het OM drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 240 uur.