Schippers sprint naar EK-goud op 60 meter

Dafne Schippers heeft haar status als wereldtopper op de sprint bevestigd met de titel op de 60 meter bij de EK indoor atletiek. Het was haar derde gouden sprintplak, na haar titels op de 100 en 200 meter bij de EK outdoor van afgelopen zomer in Zürich. Schippers won zondag in Praag de korte sprint in 7,05 seconden, opnieuw een persoonlijk record en de beste tijd in de wereld van dit jaar.

Alles kwam aan op de start bij Schippers. Als ze goed uit de blokken zou komen kon ze vertrouwen op haar pure snelheid. In de halve finales ging dat nog niet helemaal goed, maar in de finale was de Utrechtse scherp en snel weg. Met haar lange passen bereikte ze haar topsnelheid en passeerde op de laatste meters de Britse Dina Asher-Smith en de Duitse Verena Sailer, die met 7,08 en 7,09 het zilver en brons verdeelden.

Dafne Schippers snelt naar Europees goud op de 60 meter (Pro Shots/Gepa)
Dafne Schippers snelt naar Europees goud op de 60 meter (Pro Shots/Gepa)

"Dit was lekker", glunderde de Utrechtse atlete na de finale. "Ik wist dat het spannend zou worden, want de andere dames hadden ook snel gelopen in de halve finales. Ik was toen een beetje afwezig. Maar voor de finale zat het weer helemaal goed. Ik had een half uurtje kunnen slapen en enorm veel zin in de finale."

Ze vond zelf dat ze in de finale nog geen optimale start had. "Maar dit keer kon ik mijn passen maken, zonder te gaan forceren en even later de turbo aan te zetten. Ik wist dat het goed zat als ik Asher-Smith zou inhalen. Zij is altijd als snelste weg. Dat lukte dus goed. Toen ik finishte zag ik niemand in mijn ooghoeken en wist ik dat ik 'm binnen had."

Schippers legde zich deze winter toe op de 60 meter, maar van huis uit is de atlete een meerkampster, die in 2013 brons won op het WK. De veelzijdige atlete gaat deze lente weer trainen voor de zevenkamp en richt zich op het prestigieuze gala van Götzis in mei. Daarna besluit ze of ze zich voor de Olympische Spelen in Rio op de sprint gaat concentreren of toch bij de meerkamp blijft.

In de schaduw van Schippers presteerde ook Jamile Samuel boven verwachting. De Amsterdamse eindigde in de finale van de 60 meter als zevende in een persoonlijke recordtijd van 7,19.