Rooney helpt Man U langs Sunderland, Southampton opnieuw onderuit

Manchester United heeft zich zaterdag gerevancheerd voor de nederlaag van vorige week tegen Swansea City. De formatie van Louis van Gaal overtuigde op eigen veld tegen Sunderland opnieuw niet, maar won wel dankzij twee doelpunten van Wayne Rooney: 2-0. Hij is de eerste speler die in elf opeenvolgende seizoenen in de Premier League minimaal tien keer scoorde.

Van Gaal, onlangs nog kritisch op de arbitrage, kreeg hulp van de scheidsrechter. John O'Shea, ex-United, haalde na ruim een uur spelen Radamel Falcao onderuit in het strafschopgebied. Dat leverde niet alleen een penalty op die Rooney benutte, maar ook een rode kaart. Die ging niet naar O'Shea, maar naar Wes Brown (eveneens ex-United) omdat arbiter Roger East meende dat hij Falcao naar de grond had gebracht. Rooney tekende in de slotfase ook nog voor de 2-0.

Man U klimt door de zege naar de derde plek met 50 punten uit 27 wedstrijden, tien minder dan koploper Chelsea, dat een wedstrijd minder heeft gespeeld.

Southampton heeft zaterdag voor de tweede keer op rij verloren in de competitie. De ploeg van trainer Ronald Koeman ging na de nederlaag van vorige week tegen Liverpool (2-0) nu onderuit bij West Bromwich Albion. Saido Berahino zorgde al in de tweede minuut voor het enige doelpunt van de wedstrijd: 1-0.

Eljero Elia begon bij Southampton op de bank, maar werd al na 25 minuten ingebracht door Koeman. De Nederlandse aanvaller kon het tij niet keren. De thuisploeg hield de vroege voorsprong vast tot het laatste fluitsignaal. Southampton blijft daardoor steken op de vijfde plek. Liverpool kan de ploeg van Koeman zondag passeren.

Met een puntgave assist op Papiss Cissé heeft Daryl Janmaat zaterdag Newcastle United aan een overwinning op Aston Villa geholpen. De rechtsback van de Magpies leidde in de 37e minuut het enige doelpunt van de middag in (1-0). Janmaat speelde net als doelman Tim Krul de hele wedstrijd, Vurnon Anita bleef op de bank. Daar zat ook de Argentijnse middenvelder Jonas Gutiérrez, die na lange tijd is hersteld van teelbalkanker.

Bij Aston Villa ontbrak de geschorste aanvoerder Ron Vlaar, Leandro Bacuna viel in de slotfase in. De ploeg uit Birmingham staat met 22 punten voorlaatste in de Premier League, met alleen Leicester City (18) onder zich. Newcastle bivakkeert in de middenmoot met 35 punten.

Erik Pieters boekte met Stoke City een nipte overwinning op Hull City. Peter Crouch maakte twintig minuten voor tijd het enige doelpunt: 1-0.

Voor West Ham United zijn de plekken die aan het einde van het seizoen recht geven op Europees voetbal, uit zicht geraakt. De Hammers verloren zaterdag op eigen veld met 1-3 van Crystal Palace. De formatie van manager Sam Allardyce blijft ondanks de nederlaag achtste, maar moet vrezen dat Swansea City later op zaterdag nog voorbijkomt.

Glenn Murray, Scott Dann en nogmaals Murray brachten Crystal Palace in ruim een uur tijd op 0-3. Alle treffers werden voorbereid voor Jason Puncheon. Halverwege de tweede helft moest Murray het veld verlaten. Hij kreeg zijn tweede gele kaart. Enner Valencia tekende met nog een kwartier te gaan voor de 1-3. Verder kwam West Ham niet.

West Ham heeft 39 punten na 27 wedstrijden. Tottenham Hotspur staat zevende en heeft vijf punten meer uit 26 duels. De nummer zeven plaatst zich nog voor de Europa League.