VN: meer dan 1300 doden in Irak in januari

Het geweld in Irak te midden van de oorlog tegen de extremistische groep Islamitische Staat heeft in januari aan ten minste 1375 mensen het leven gekost. Onder hen waren 790 burgers. Ook zijn zeker 1479 burgers en 771 leden van de veiligheidstroepen gewond geraakt. Dat heeft de VN-missie in Irak, UNAMI, zondag meegedeeld.

Het zwaarst getroffen werd de hoofdstad Bagdad, met 256 omgekomen en 758 gewonde burgers. Volgens de gegevens van UNAMI was 2014 het bloedigste jaar in Irak sinds 2006-2007, met 12.282 doden en 23.126 gewonden. De VN-missie tekent hierbij aan dat deze cijfers als 'het absolute minimum' moeten worden beschouwd, omdat ze geen betrekking hebben op het gebied - ongeveer een derde deel van Irak - dat in handen is van IS, noch op mensen die hun leven verloren door 'secundaire gevolgen van geweld', zoals blootstelling aan de elementen, gebrek aan water, voedsel, medicijnen en gezondheidszorg.

Het ministerie van binnenlandse zaken maakte zondag bekend dat bij twee luchtaanvallen in de provincie Anbar zaterdag 66 strijders van IS zijn gedood of gewond geraakt. Onder de gewonden zou ook IS-woordvoerder Abu Mohammed al-Adnani zijn.