Verklaring Fidel Castro over betrekkingen met VS

De voormalige Cubaanse leider Fidel Castro heeft eindelijk de stilte doorbroken en zich uitgesproken over de beslissing van Cuba om de betrekkingen met de Verenigde Staten te herstellen. Hij schrijft in een verklaring dat hij de onderhandelingen steunt, hoewel hij nog altijd wantrouwen koestert jegens de regering in Washington.

Sinds op 17 december de twee landen bekendmaakten werk te gaan maken van het herstel van de betrekkingen had de 88-jarige revolutionair zich er nog niet over uitgesproken. Er werd dan ook druk gespeculeerd dat hij het mogelijk niet eens was met de beslissing van zijn broer, president Raul Castro.

"Ik vertrouw het beleid van de Verenigde Staten niet, noch heb ik een woord met ze gewisseld, maar dit betekent niet dat ik een vreedzame oplossing voor de conflicten verwerp", schreef Castro in een brief aan een studentenfederatie, die werd voorgelezen op de Universiteit van Havana. De brief verscheen ook in de partijkrant Granma. "We zullen altijd samenwerking en vriendschap met mensen over de hele wereld verdedigen, ook met onze politieke tegenstanders."

Twee weken geleden stuurde Castro nog een brief aan voetballegende Diego Maradona, om daarmee geruchten over zijn dood uit de wereld te helpen. De brief aan Maradona was de eerste keer in drie maanden dat hij iets van zich liet horen. Een ernstige ziekte dwong Castro af te treden als president. Hij droeg het presidentschap over aan zijn broer.