Chefstaf president Jemen ontvoerd

De chefstaf van de Jemenitische president Abed Rabbo Mansour is zaterdagochtend in de hoofdstad Sanaa ontvoerd door gewapende lieden. Dat hebben bronnen bij de Jemenitische veiligheidsdiensten gezegd. De ontvoering onderstreept nog eens de onrust waar het land onder zucht.

Ahmed Awad bin Mubarak en zijn twee lijfwachten werden ontvoerd toen hun auto tot stoppen werd gedwongen in het centrum van Sanaa. De ontvoerders hebben vooralsnog geen losgeld geëist. Het vermoeden bestaat dat de ontvoerders sjiitische Houthi-rebellen zijn. De Houthi's hebben vorig jaar grote delen van Jemen veroverd. Volgens critici zijn de Houthi-rebellen een verlengstuk van het Iraanse regime, wat de rebellen in alle toonaarden ontkennen.

De 46-jarige Bin Mubarak is een van de jongste politici in Jemen. Hij klom snel op de politieke ladder toen president Ali Abdullah Saleh tot aftreden werd gedwongen. Hij staat op gespannen voet met de Houthi-rebellen. Vorig jaar wilde Mansour hem benoemen tot premier, maar de Houthi's hielden dat tegen, omdat hij goede betrekkingen met Mansour onderhoudt.