Dagzege Roma, Ten Brinke verliest veel tijd

Nani Roma heeft de negende etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Spanjaard wist met de Mini tussen Iquique en Calama klassementsleider Nasser Al-Attiyah ruim zes minuten voor te blijven. De Nederlander Bernhard ten Brinke verloor veel tijd door een kapotte aandrijfas.

De etappe naar Calama was een slechte voor Toyota, want niet alleen Ten Brinke leverde twee uur in, maar ook merkgenoten Giniel de Villiers en Yazeed Alrahji leverden meer dan twintig minuten in. Beter verging het Guerlain Chicherit die eergisteren op de zoutvlakte in Bolivia nog lang stilstond en vandaag als laatste moest beginnen. De Fransman werd nu op veertien minuten achterstand derde. Erik van Loon kende ook een redelijke dag met plaats tien op ruim 42 minuten.

Al-Attiyah heeft in het klassement nu bijna 24 minuten voorsprong op De Villiers. Alrahji staat op ruim 39 minuten derde. Van Loon klom naar de vijfde positie op iets meer dan twee uur, terwijl Ten Brinke door de problemen van vandaag zakte naar plaats negen op 3.34 uur van de leider. Concurrentie is er niet meer van Stephane Peterhansel, want hij leverde vandaag 3,5 uur in en is kansloos voor een klassering in de top tien.