Ministers: meer grenscontroles binnen EU

Bepaalde personen zouden meer gecontroleerd moeten worden, als ze grenzen binnen de EU passeren. Dat is een van de plannen die de Europese en Amerikaanse ministers die in Parijs beraadslaagden na de aanslagen in die stad zondagmiddag presenteerden.

Bij die controles zouden de afspraken over het vrije verkeer van goederen en personen wel gerespecteerd moeten worden, zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, na de bijeenkomst. Verder willen de ministers dat aan de buitengrenzen van de EU beter gecontroleerd wordt.

De ministers van tien Europese landen waaronder Nederland, stellen zich twee doelen, zo bleek zondag. Ten eerste moet het reizen van geradicaliseerde personen of terroristen worden beperkt, ten tweede moet worden voorkomen dat mensen radicaliseren, bijvoorbeeld via internet.

Om dat te bewerkstelligen willen de ministers meer informatie met elkaar delen over buitenlandse strijders, de geldstromen naar terreurgroepen en terroristen blokkeren en een Europees systeem opzetten waarmee vliegreizen van mensen worden geregistreerd. Dat systeem moet gekoppeld worden aan andere databases, waardoor het voor iedereen zichtbaar moet zijn als verdachte mensen zich verplaatsen met een vliegtuig.

Verder willen de ministers de illegale wapenhandel steviger aanpakken. Op internet willen de ministers "kwalijke invloeden" sterker bestrijden. "Maar tegelijk willen we het internet als een forum voor vrije meningsuiting beschermen", aldus Cazeneuve.

Ministers: meer grenscontroles binnen EU
Ministers: meer grenscontroles binnen EU (Foto: ANP)