Paus hekelt bureacratie Vaticaan

Paus Franciscus heeft maandag hard uitgehaald naar de bureaucratie in het Vaticaan. Hij hekelde de zucht naar macht ten koste van alles, het leven van een dubbelleven en het lijden aan 'spirituele Alzheimer'. In plaats daarvan zouden de medewerkers van het Vaticaan mannen van God moeten zijn.

De kerstboodschap van de paus was dit jaar geen vrolijke uitwisselingen van goede wensen, maar snijdende kritiek op de Curie. Franciscus zei te hopen dat de kardinalen, bisschoppen en priesters voor het nieuwe jaar hun leven zullen beteren.

De kerkvader had enkele stevige uitsmijters. Hij bekritiseerde de 'terreur van roddelen' die 'de reputatie van onze collega's en broeders vernietigt'. Hoe kliekjesvorming 'leden tot slaven maakt en een kankergezwel wordt dat de harmonie van het lichaam bedreigt' en uiteindelijk leidt tot de dood 'door bevriend vuur'. Hoe sommigen lijden onder de 'pathologie van de macht' die mensen aanzet tot het streven naar macht, zelfs als dat betekent dat ze anderen moeten neersabelen in het openbaar.

Franciscus liet zich altijd al kritisch uit over de Curie, maar nu zijn hervormingsgezinde agenda steeds meer op stoom komt, wordt zijn kritiek steeds harder. De kardinaals waren dan ook niet blij met de toespraak, die op weinig applaus kon rekenen.