Privacywaakhond legt Google dwangsom op

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft Google een last onder dwangsom opgelegd die kan oplopen tot vijftien miljoen euro. De reden is dat de in 2012 aangepaste privacyvoorwaarden van Google in strijd zijn met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Google heeft tot eind februari om maatregelen te nemen.

De privacywaakhond eist dat Google duidelijke toestemming vraagt aan de gebruikers voor het combineren van persoonsgegevens uit Googlediensten. Ook moet de techgigant het privacybeleid verder aanpassen zodat mensen helder en consistent worden geïnformeerd over welke persoonsgegevens Google gebruikt. Het CBP gaat dit eind februari controleren.

Uit eerder onderzoek van het CBP blijkt dat Google persoonsgegevens van internetgebruikers combineert, onder meer voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties. Het gaat niet alleen om mensen die zijn ingelogd met een Google-account, maar ook om gebruikers van de zoekmachine of mensen die een website bezoeken waardoor cookies van Google worden geplaatst

De gegevens die Google hierdoor in handen krijgt, bijvoorbeeld zoekopdrachten, locatiedata en bekeken video's en e-mails, kunnen worden gecombineerd terwijl de diensten hele andere doelen dienen. Dit gebeurt zonder dat Google internetgebruikers hierover vooraf goed informeert en zonder dat het bedrijf hiervoor toestemming vraagt. Dat is in strijd met de wet.

"Google vangt ons in een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens zonder ons dat te vertellen en zonder daarvoor onze toestemming te vragen", licht CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm toe in een verklaring. "Dit loopt al sinds 2012 en wij hopen dat ons geduld niet langer op de proef gesteld zal worden."

Google kondigde begin 2012 aan dat per 1 maart van dat jaar wereldwijd nieuwe privacyvoorwaarden gelden voor de gebruikers van alle diensten van Google. De Franse privacytoezichthouder stelde daarop namens alle Europese privacytoezichthouders een vooronderzoek in. Zes privacytoezichthouders, in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Nederland, besloten vervolgens om nationale onderzoeken te starten op basis van hun eigen nationale privacywetgeving.

Google heeft inmiddels een brief gestuurd aan deze zes toezichthouders, waarin het bedrijf een groot aantal maatregelen aankondigt om aan de Europese privacywetgeving te gaan voldoen. Het CBP heeft nog niet vastgesteld of de voorgestelde maatregelen alle overtredingen beëindigen.