Google sluit kantoor in Rusland

Google gaat zijn kantoor in Rusland sluiten, zo heeft de technologiegigant vandaag bekend gemaakt. Het bedrijf heeft nog geen officiële reden gegeven voor de plotselinge sluiting, maar er wordt gespeculeerd dat Google de groeiende beperkingen op internetvrijheid in Rusland meer dan zat is.

Rusland heeft kort geleden nieuwe wetten geïntroduceerd die het mogelijk moeten maken om data van Russische bewoners langer te bewaren. Ook heeft de Russische regering meerdere verzoeken aan Google gedaan om bepaalde links naar websites te verwijderen, die mogelijk kritiek hebben op de Russische regering. Russische authoriteiten hebben het bericht van Google afgedaan als een verbetering in de bescherming van data, maar eist wel dat alle data van Russische internetgebruikers nu op servers in Rusland gezet wordt. 

Google heeft al eerder aangegeven dat ze het niet eens zijn met het beleid dat Rusland voert als het om internet gaat. Zo zei directeur Eric Schmidt vorig jaar dat Rusland 'hard op weg is om internetvrijheid te beperken zoals China nu doet'. China is berucht als het gaat om de restricties op internetvrijheid.

Google is niet het eerste bedrijf dat zijn kantoor in Rusland sluit. Eerder gaf Adobe al aan dat ze hun kantoor zouden sluiten, met als reden dat zij zich ook niet kunnen vinden in de nieuwe wetten van de Russen.

Google
Google sluit kantoor in Rusland