Woede om witte pieten op basisschool

Een Hoogeveense basisschool heeft op de dag van Pakjesavond de knuppel in het hoenderhok gegooid. Basisschool Het Spectrum in de Drentse plaats kwam namelijk vandaag met witte pieten op de proppen. Tot grote woede van veel ouders.

Stagiares wilden vandaag wel meehelpen als piet, maar niet hun vaak mooie smoeltje zwart maken. Ze besloten dan ook spontaan om vandaag het Sintfeest op te luisteren als witte piet. Ouders kunnen de actie niet waarderen en steken hun afschuw niet onder stoelen of banken.

"Waarom moet de zwarte pietendiscussie op deze wijze op het schoolplein tot uiting komen", laat een van hen aan Dagblad van het Noorden weten. "Ik was niet de enige die zich er aan stoorde."

Volgens de directie van de school is er echter niets aan de hand. Volgens Albert Wilkens van Het Spectrum wilden de dames alleen maar voor hulppiet spelen. "De spontane actie stond in elk geval volledig los van de zwarte pietendiscussie", aldus de beste man. "Daar willen we als school verre van blijven."

Wilkens zegt niets te hebben gemerkt van de commotie en snapt er niets van dat mensen naar de media stappen. Verder benadrukt hij dat er vandaag ook gewoon Zwarte Pieten rondliepen op school.