Inflatie weer boven de een procent in oktober

De inflatie is vorige maand in Nederland toegenomen tot 1,1 procent. Een maand eerder kwam de inflatie nog op 0,9 procent op jaarbasis uit. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

De gemiddelde prijsstijging schommelt al heel het jaar rond de procent. Het percentage steeg in oktober licht doordat smartphones zes procent duurder waren dan in oktober vorig jaar. Vorige maand kwam een aantal relatief dure modellen op de markt.

Ook voedsel was iets duurder dan oktober vorig jaar. Brandstof was juist iets goedkoper, doordat de olieprijs op het laagste peil in vier jaar staat. Een liter benzine kostte gemiddeld 1,68 euro.

Ondanks de stijging rept het CBS ook voor oktober van een laag inflatiecijfer. Wel tekent het statistiekbureau aan dat de lonen sinds begin dit jaar weer grotendeels gelijk oplopen met de inflatie. dat gaat niet gepaard met meer koopkracht, mede omdat het nettoloon ook onderhevig is aan veranderingen in de premies voor pensioen, sociale verzekeringen en de loonheffing, aldus het CBS.

Ook in de eurozone is de inflatie laag. Naar Europese maatstaven, waarbij de kosten voor de eigen woning niet in de berekening zijn meegenomen, is de geldontwaarding in oktober in Nederland 0,4 procent. Dat is even laag als het gemiddelde in de muntunie.