Heliproblemen kosten Defensie 105,8 miljoen

Defensie is de komende jaren 105,8 miljoen euro extra kwijt als gevolg van de vertraagde levering van NH90-transporthelikopters. Dat heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) maandag aan de Tweede Kamer gemeld.

De NH90 blijkt te kampen met bovenmatige roestvorming en slijtage. Nederland heeft twintig helikopters besteld, maar wil de laatste zeven niet afnemen zolang de problemen niet zijn opgelost. Om de capaciteit toch op peil te houden, wordt langer doorgevlogen met Cougar-helikopters die Defensie eigenlijk wilde verkopen.

Het niet verkopen van de Cougars betekent een verlies van 27,2 miljoen euro. Daarbovenop komen de kosten voor aanpassing en onderhoud van de Cougars, en voor personeel om ze te bedienen. Samen gaat het om 78,6 miljoen voor de periode van volgend jaar tot en met 2020.

Volgens Hennis kunnen de kosten die gemoeid zijn met het langer gebruiken van de Cougars niet worden verhaald op de maker van de NH90, een consortium van Agusta, Eurocopter en Stork Fokker Aerospace. Dat is wel mogelijk voor de kosten die gemoeid zijn met herstel van de gebreken.