Liberianen in quarantaine verstoken van voedsel

Tientallen mensen die in Liberia in quarantaine zijn geplaatst omdat ze ebola zouden kunnen hebben, krijgen niets te eten en dreigen hun quarantaine daarom te verbreken. Dat heeft de Liberiaanse radio donderdag gemeld.

Volgens de betrokkenen is het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) kennelijk gestopt voedsel te verspreiden in Jennewende, waar 43 personen in quarantaine werden geplaatst nadat vier mensen waren overleden aan ebola. Het WFP liet weten de zaak te onderzoeken. Jennewende ligt in de buurt van de grens met Sierra Leone.

Van de drie West-Afrikaanse landen waar een ebola-epidemie heerst is Liberia het zwaarst getroffen. De Wereldgezondheidsorganisatie meldde woensdag dat zeker 4665 mensen in het land de ziekte hebben opgelopen en dat 2705 van hen zijn overleden. Aangezien waarschijnlijk veel gevallen niet worden gemeld, wordt ervan uitgegaan dat het werkelijke aantal slachtoffers hoger ligt.

De Rwandese minister van volksgezondheid, Agnes Binagwaho, kwam woensdag terug op haar besluit om personen die onlangs in Spanje of de Verenigde Staten zijn geweest te verplichten de autoriteiten dagelijks op de hoogte te brengen van hun gezondheidstoestand. Ze zei het besluit tot de verplichte screening puur op eigen houtje te hebben genomen en bood haar excuses aan. President Paul Kagame schreef op Twitter dat Binagwaho soms eerst doet en dan pas denkt. In Rwanda zijn tot nu toe geen gevallen van ebola gemeld.