Zweedse marine woedend om duikboot

De Zweedse schout-bij-nacht Anders Grenstad heeft dinsdag in stevige bewoordingen de onderzeese activiteiten bij Zweden veroordeeld. "Het is zeer ernstig dat we zoeken naar iets of iemand die de Zweedse territoriale integriteit heeft geschonden", aldus Grenstad.

Zondag is driemaal een melding gemaakt van een vaartuig en daar zijn er de afgelopen twee dagen nog eens twee bij gekomen. Grenstad wilde niet speculeren over het type vaartuig.

Eerder dinsdag zei de Zweedse premier Stefan Lofven dat het Zweedse leger zijn 'mogelijkheden moet uitbreiden'. Hij wees op de toegenomen Russische activiteit in de regio, maar zei wel dat 'we dat niet beschouwen als een directe bedreiging voor Zweden'.

Ten tijde van de Koude Oorlog had Zweden een robuuste zeemacht die goed uitgerust was om het tegen duikboten op te nemen. Inmiddels is dat echter niet meer het geval.

Zweden is geen lid van de NAVO en heeft sinds de val van het IJzeren Gordijn fors gesneden in de uitgaven voor defensie. Ook materieel om duikboten op te sporen is uitgefaseerd, waaronder helikopters die waren uitgerust met sonar en wapensystemen speciaal voor duikboten.

Volgens het Zweedse leger is de afgelopen dagen wel met helikopters gezocht, maar die hebben geen speciale apparatuur aan boord.