Henk Krol terug in Kamerbanken

Henk Krol is woensdagmiddag beëdigd als lid van de Tweede Kamer voor 50Plus/Baay. De politicus vervangt Martine Baay, die om gezondheidsredenen tijdelijk de Tweede Kamer verlaat. Henk Leenders werd beëdigd voor de PvdA. Hij vervangt Mariëtte Hamer, die de nieuwe voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) wordt.

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zei het bijzonder te vinden twee oud-leden opnieuw te beëdigen. Na een korte ceremonie volgden de felicitaties van alle Kamerleden.

Baay vocht het afgelopen jaar al tegen borstkanker, maar kampt nu met een terugval. Vorig jaar nam ze de lege plek in bij 50Plus toen Krol noodgedwongen moest vertrekken.

In zijn tijd als directeur van de Gay Krant had hij jarenlang geen pensioenpremiers voor het personeel afgedragen. Door intern geruzie viel 50Plus vervolgens uiteen in twee fracties. Sindsdien zit Norbert Klein in de Kamer als aanvoerder van de fractie 50Plus/Klein.

Henk Leenders volgt Mariëtte Hamer op, die aan de slag gaat bij de SER. Leenders was hiervoor PvdA-fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Hamer liet dinsdag in de Kamer weten 'met weemoed in het hart, maar ook met vreugde' afscheid te nemen. "Ik vind het een eer om naar de SER te gaan."