Driekwart buitenlanders betaalt parkeerbon niet

Driekwart van de parkeerboetes die in Nederland aan buitenlandse automobilisten wordt opgelegd wordt nooit betaald. Dat concludeert RTL Nieuws zaterdag uit een rondgang langs 22 grensgemeenten en grote steden.

In 2013 werden zeventigduizend parkeerboetes die waren opgelegd aan buitenlanders niet betaald. Hierdoor liepen de gemeenten 3,7 miljoen euro aan inkomsten mis. Nog eens 23 duizend boetes, samen goed voor 1,3 miljoen euro, konden niet worden verstuurd omdat geen adres bij het kenteken kon worden gevonden.

De Fransen staan aan kop als het gaat om het niet betalen van parkeerboetes. Zij betaalden 28 duizend parkeerboetes niet. Daarna volgen de Belgen met twintigduizend boetes en de Duitsers met negentienduizend boetes.

Voor verkeersboetes gelden steeds meer Europese afspraken, waardoor wegmisbruikers uit het buitenland ook door hun eigen regering achter de vodden worden gezeten als een boete is opgelegd. Voor parkeerboetes, die eigenlijk gelden als een gemeentelijke belasting, bestaan zulke afspraken nog niet. Het is hierdoor voor gemeenten lastig te achterhalen naar wie een boete moet worden gestuurd. Op fora geven buitenlandse bestuurders elkaar ook tips hoe ze onder Nederlandse boetes uit kunnen komen.

Lidstaten werken niet mee met het achterhalen waar iemand achter een kenteken vandaan komt. "Er komt niet de gevraagde informatie voor ons uit", zei directeur belastingen van de gemeente Rotterdam Henk van Smaalen in de uitzending. "We moeten naar alternatieven zoeken."

Er kunnen internationale incassobureaus op het innen van boetes worden gezet, maar dat kost al snel meer dan het oplevert.