Waterbedrijf Son stinkt niet meer

Het stankprobleem bij het afvalwaterzuiveringsbedrijf Ecoflow in het Brabantse Son is opgelost. Het bedrijf is erin geslaagd de problemen rond het waterbassin onder controle te krijgen, meldt de provincie Noord-Brabant woensdag.

De omgevingsdienst deed rond het middaguur onderzoek op het terrein van Ecoflow op het bedrijventerrein Ekkersrijt, waar sinds zaterdag een rotte-eierenlucht hing. Op het terrein werd de lucht nergens meer gemeten, zelfs niet boven het afvalwaterbassin waar de stank zich voordeed.

De stank ontstond toen aan een groot bassin bacteriën werden toegevoegd die moesten zorgen voor een biologisch reinigingsproces. Door een onbedoelde reactie kwam echter waterstofsulfide vrij, herkenbaar aan de rotte-eierenlucht. Ecoflow probeerde de reactie te keren door andere middelen als loog aan het water toe te voegen, maar tot dinsdag zonder succes.

Omdat de stank enkele dagen boven het bassin was blijven hangen, eiste de provincie in een ultimatum dat het water zou worden verwijderd als de stank voor dinsdag 12.00 uur niet zou zijn verdwenen. Ecoflow is daarin geslaagd, waardoor het vervuilde water hoeft niet te worden afgevoerd, aldus de provincie.

Het water moet alsnog verwijderd worden als zich komend etmaal opnieuw problemen voordoen. Daar wordt echter niet van uitgegaan, aldus de provincie, die meldt dat het bedrijf met man en macht heeft gewerkt om de lucht te klaren.