Ewout Genemans wilde discussie over olifantenjacht

Ewout Genemans hoopte met zijn nieuwe programma 5 Extreem juist een discussie aan te zwengelen over bijvoorbeeld de olifantenjacht. Dat er zo veel ophef zou ontstaan over de aflevering waarin hij een Nederlandse olifantenjager volgt, had de 29-jarige presentator en tv-producent echter niet gedacht. "Ik verwachtte wel reacties, maar hier ben ik wel van geschrokken", bekent Genemans woensdag in het AD.

Genemans heeft naar eigen zeggen wekenlang getwijfeld of hij een aflevering van 5 Extreem, een programma dat over taboes gaat, moest wijden aan de olifantenjacht. "Maar deze man wilde graag zijn verhaal doen." Genemans hoopte op discussie. "Dit is in veel landen volkomen legaal. Ik verbaas me er ook over en wil zo'n man begrijpen. Ik presenteer het zelf om ter plekke kritische vragen te kunnen stellen. En dan zie je dat het verhaal meerdere kanten heeft."

De aankondiging van Genemans' nieuwe programma heeft behoorlijk wat teweeggebracht. Een online petitie is duizenden keren getekend en de Partij voor de Dieren heeft aangekondigd Kamervragen te gaan stellen. "De petitie vind ik wat onzinnig", reageert Genemans, die desondanks zijn uitzending van begin oktober nog eens onder de loep gaat nemen. "Ik ga toch opnieuw weer kritisch kijken naar wat we straks allemaal laten zien."