'Eerst pensioen opmaken, dan uitkering'

Wie een bijstanduitkering wil, moet eerst zijn aanvullend pensioen opeten voordat aanspraak op die uitkering kan worden gemaakt. Dat vindt althans de gemeente Enschede, die deze regel vanaf volgend jaar wil invoeren. De Volkskrant schrijft dat woensdag.

Vrijwel iedereen met een aanvullend pensioen heeft de keuze om dat potje al voor het bereiken van de pensioenleeftijd te laten uitbetalen. Daarmee hebben veel mensen dus de beschikking over een inkomen dat een bijstandsuitkering niet nodig maakt, vindt de gemeente. Hoogleraar pensioenrecht aan de Vrije Universiteit Erik Lutjens erkent dat de redenering van de gemeente klopt. "Wie dat inkomen niet wil betalen, benadeelt de gemeente en heeft dus ook geen recht op een uitkering", zegt hij.

Enschede wil de maatregel liever niet invoeren, maar ziet zich hiertoe genoodzaakt omdat de gemeente 22 miljoen euro aan overheidsgeld dreigt mis te lopen als het niets doet aan het relatief hoge aantal werklozen in de stad. Het werkloosheidspercentage ligt op achttien procent, tegen een landelijke acht procent.

Vakcentrale FNV noemt het plan 'schandalig'. Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) wil nog niet op het plan reageren omdat de inspectiedienst van het ministerie zich eerst over het voornemen buigt.