Winkeliers en banken willen cash verder uitbannen

Afrekenen met de pinpas moet over vier jaar gebruikelijker zijn dan betalen met contant geld. Dat hebben winkeliers, pomphouders, horecaondernemers en banken woensdag afgesproken in een nieuw convenant betalingsverkeer. Volgens de partijen is giraal betalen voor klanten en ondernemers veiliger.

Vooral het verder invoeren van contactloos betalen moet helpen bij het uitbannen van cash geld. Nu nog nog worden zes van de tien transacties nog met munten en briefgeld afgerekend. Bij betalingen onder de tien euro is dat zelfs driekwart.

De partijen hebben verder afgesproken dat het aantal pinstoringen moet afnemen en dat de kosten voor het betalingsverkeer laag blijven. Hiertoe worden de komende jaren concretere actieplannen opgezet.

Het nieuwe convenant betalingsverkeer tussen de Nederlandse Vereniging van Banken en de verschillende ondernemersverenigingen is woensdag getekend in het bijzijn van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Het vorige convenant werd in 2005 getekend. Onder die afspraken werd ook al succesvol gestreefd naar meer pinbetalingen bij lagere bedragen.