Massamoord door IS op militairen Irak

Extremistische strijders van de Islamitische Staat hebben eerder dit jaar honderden Iraakse militairen geëxecuteerd nadat ze een legerbasis onder de voet hadden gelopen. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch woensdag gezegd.

Het bloedbad werd aangericht bij Camp Speicher, een basis in de buurt van Tikrit, ten noorden van Bagdad. De basis werd gebruikt door het Amerikaanse leger voordat de Verenigde Staten zich terugtrokken uit Irak. Volgens HRW werden 560 tot 770 mannen geëxecuteerd. "Dit zijn gruwelijke misstanden op grote schaal (...) die neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid."

Na de val van Camp Speicher classificeerde de Iraakse regering de soldaten officieel als 'vermist'. Dit leidde tot protesten van familieleden, die duidelijkheid wilden over het lot van hun naasten. Dinsdag bestormden tientallen boze betogers het parlement in Bagdad. De parlementsvoorzitter zag zich gedwongen voor woensdag een speciale bijeenkomst te beleggen over de vermiste militairen.

Op die bijeenkomst beschuldigden nabestaanden de regering ervan hun zoons 'verkocht' te hebben door ze op te dragen hun posten te verlaten en de legerbasis in burgerkledij te verlaten. Buiten de poort werden honderden van hen opgepakt, aldus een woordvoerder van de nabestaanden. Minister Saadoun al-Dulaimi van defensie ontkent echter dat een dergelijk bevel ooit afgegeven is. "Niemand heeft opdracht gegeven tot terugtrekking", zei hij.

IS beweerde in juni al zo'n 1700 mensen uit Camp Speicher te hebben omgebracht. De groep verspreidde ook foto's, maar het was op dat moment niet mogelijk ze te verifiëren. De cijfers die HRW nu naar buiten brengt zijn gebaseerd op een analyse van satellietbeelden, de foto's en video's van IS en gesprekken met ooggetuigen. Het werkelijke dodental ligt mogelijk nog een stuk hoger, stelt HRW.

De vertegenwordiger van de Verenigde Naties voor Irak heeft opgeroepen tot een publiek en onafhankelijk onderzoek door de Iraakse autoriteiten naar het lot van de vermiste soldaten en berging van de lichamen van de doden. Premier Nouri al-Maliki zei woensdag dat een aantal 'daders' van de gruweldaden op Camp Speicher opgepakt of gedood zijn. De 'veiligheidsdiensten maken jacht op de anderen", zei hij.