Bandidos-voorman niet uit huis gezet

Voorman van motorclub Bandidos Harrie Ramakers wordt voorlopig niet uit zijn huurwoning in Nieuwstadt gezet. De rechtbank in Roermond heeft woensdag een ontruimingsvordering van woningcorporatie Zowonen afgewezen. Dit betekent overigens niet dat Ramakers nu van zijn huis kan genieten. In juli kreeg hij tien maanden cel opgelegd voor vuurwapenbezit en bezit van soft- en harddrugs.

De woning van Ramakers geniet bekendheid sinds er in maart twee keer een explosief naar werd gegooid. De burgemeester van Echt-Susteren besloot hierop de woning voor drie maanden af te sluiten. Zowonen verving de sloten. In april stuurde de corporatie Ramakers een brief met de mededeling dat Ramakers op bevel van de burgemeester uit zijn woning wordt gezet. Ook eiste de corporatie dat Ramakers achterstallige huur alsnog betaalt.

Ramakers spande een bodemprocedure tegen het besluit aan. Zowonen reageerde met een kort geding omdat de corporatie de bodemprocedure niet wilde afwachten. De rechtbank wijst er nu op dat het een behoorlijke ingreep is om iemand uit zijn huis te zetten. Ook zou Zowonen niet goed hebben onderbouwd waarom de bodemprocedure niet kan worden afgewacht. "Zowonen heeft in deze procedure niet anders dan met enkele niet concreet onderbouwde gemeenplaatsen aangegeven wélk belang zij daarbij heeft", leest het vonnis.

Omdat zonder rechterlijke tussenkomst tot de ontruiming is besloten, bestaat volgens de rechtbank een reële kans dat uit de bodemprocedure volgt dat Ramakers in zijn huis mag blijven. Daarbij wijst de rechtbank erop dat Ramakers dan wel geen huur heeft betaald, maar dat daar tegenover staat dat hij door het besluit van de burgemeester geen toegang tot zijn huis had en er dus geen volwaardig gebruik van kon maken.