Brandstichting bij Limburgs 'Bandidos-café'

Bij een café in Echt dat geregeld wordt bezocht door leden van de motorclub Bandidos is zaterdagnacht geprobeerd brand te stichten. Dat meldt de Limburgse politie zondag. Een ruit van het café raakte beschadigd en op het trottoir is roetschade. De gemeente Echt-Susteren neemt maatregelen en sluit het café per direct voor drie maanden.

Het pand aan de Schoolstraat in de Limburgse plaats is geen clubhuis van de omstreden motorclub, vertelt een woordvoerder van de gemeente. "Maar leden van de Bandidos worden daar geregeld gesignaleerd." Het café wordt gesloten in het kader van de openbare orde en veiligheid.

De gemeente wil met met de sluiting een signaal afgeven en hoopt dat de rust terugkeert. In de straat komen bewakingscamera's te hangen. Ook komen er drempels die moeten voorkomen dat auto's met hoge snelheid door de straat rijden. Bovendien mag de politie er preventief fouilleren. Daarvoor is een noodverordening afgekondigd.

Rond motorclubs heerst al enige tijd onrust in de Limburgse gemeente. Begin vorige maand ging een explosief af bij een huis van een lid van de Bandidos. Ook toen reageerde de gemeente door het afkondigen van een noodverordening, het plaatsen van camera's en het aanbrengen van verkeersdrempels.

Eerder werden met explosieven al twee aanslagen gepleegd op het huis van Bandidos-president Harrie Ramakers in Nieuwstadt, dat ook onder Echt-Susteren valt. Ramakers was eerder vicepresident van de Hells Angels, rivalen van de Bandidos. Hij werd in april in Geleen met drie anderen opgepakt voor verboden wapenbezit.