[EK] Lpez pakt herosch eerste snelwandelgoud Zrich

De Spanjaard Miguel Ángel López heeft na een schitterende strijd het Europese goud gewonnen op de 20 kilometer snelwandelen. De winnaar van het brons op het WK vorig jaar rekende in het regenachtige Zürich in de eindfase af met zijn drie overgebleven concurrenten.

De favorieten bleven tot 10 kilometer allemaal bij elkaar, waarna er langzaam maar zeker een aantal moesten lossen. Twee kilometer verder waren er nog zes man over: López en zijn landgenoot Alvaro Martin, de Russische wereldkampioen Aleksandr Ivanov en diens landgenoot Denis Strelkov, de Oekraïener Rusland Dmytrenko en de Duitser Christopher Linke.

Het duurde niet lang tot ook Linke en Martin moesten lossen, maar vervolgens bleef de overgebleven kopgroep lang bij elkaar. In de laatste kilometer maakte Ivanov het tempo, met als gevolg dat Strelkov het moeilijk leek te hebben. López kon de Russische aanval echter counteren en sprintte naar de winst. Met één seconde voorsprong op Ivanov brak hij tevens het record voor de kleinste winstmarge ooit op een EK. Strelkov kon Dmytrenko nog voorbij lopen en pakte het brons.

López na afloop van zijn bronzen race op het WK in Moskou vorig jaar