Obama wil Iraakse yazidi's redden

De Amerikaanse president Barack Obama gaat bekijken hoe hij de duizenden yazidi's die in Noord-Irak de bergen in zijn gevlucht, via een 'veilige corridor' naar een andere plek kan brengen. Obama zei dat zaterdag in een televisietoespraak. Hij liet weten dat zijn Franse ambtgenoot François Hollande en de Britse premier David Cameron de VS willen helpen bij de humanitaire missie in Irak.

Tussen de 15.000 en 55.000 yazidi's zitten vast op een aantal bergtoppen, omsingeld door strijders van de Islamitische Staat, die de yazidi's als duivelsaanbidders zien. Dat komt onder meer doordat een van de heilige geesten in hun geloof de naam Shaytan draagt, wat tevens het Arabische woord is voor duivel.

Obama zei ook dat beleidsmakers binnen en buiten Irak zijn verrast door de snelle opmars van IS. De soennitische extremisten hebben de afgelopen maanden grote delen van Irak en Syrië in handen gekregen. De president riep de Irakezen op een einde te maken aan de verdeeldheid in hun land, omdat die IS in de kaart speelt.

Obama wil dat de Irakezen snel een eenheidsregering vormen als alternatief voor de regering van de huidige sjiitische premier Nuri al-Maliki. "Met Amerikaanse luchtaanvallen wordt de Islamitische Staat in Irak niet verslagen", zei Obama. "De Irakezen moeten zich verenigen om de militante groep te overwinnen."

De extremisten van IS hebben overigens ook drie dorpen met circa 300 yazidi-gezinnen in het noorden van Irak omsingeld. Ze dreigen al deze mensen te vermoorden indien ze zich niet tot de islam bekeren.

Obama wil yezidi's in veiligheid brengen
Obama wil Iraakse yazidi's redden (Foto: ANP)