Timmermans: OekraÔne niet de bad guy

Oekraïne is er niet alleen verantwoordelijk voor dat de Nederlandse onderzoekers de rampplek van vlucht MH17 niet kunnen bereiken. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag tijdens het debat over de repatriëringmissie.

"Ik vind nu niet dat we even Oekraïne eruit moeten halen als bad guy. Daar is de situatie veel te complex voor", zei Timmermans tegen Kamerleden die pleitten voor meer druk op Oekraïne. De situatie is momenteel 'heel fluïde' en aan de andere kant van de grens vindt een enorme militaire opbouw plaats, waar Oekraïne op reageert.

Tegelijkertijd vindt Timmermans het onvoldoende als een staakt-het-vuren alleen inhoudt dat op de rampplek niet wordt gevochten. Het grote probleem is dat het front zich beweegt over de toegangswegen naar de plek waar vlucht MH17 neerstortte. Kiev mag niet kiezen voor een 'minimalistische interpretatie' van de VN-Veiligraadsresolutie over een vrije toegang van de rampplek.

"Dat heb ik gisteren in niet mis te verstane bewoordingen heel duidelijk aan Kiev overgebracht." En de Oekraïense president Petro Porosjenko heeft dinsdag tegen premier Mark Rutte (VVD) gezegd dat hij zijn verantwoordelijkheid wil nemen om ervoor te zorgen dat de rampplek toegankelijk wordt. "Ik zeg er meteen bij: we moeten morgen kijken of dat in de praktijk zo blijkt te zijn", aldus Timmermans.

Tijdens het debat uitten onder meer de regeringspartijen VVD en PvdA zich kritisch over Oekraïne. Van de Oekraïense president mag worden verwacht dat hij de daad bij het woord voegt, zei Han ten Broeke (VVD). Volgens Michiel Servaes (PvdA) is Oekraïne bezig om goodwill te verspelen als de afspraken over het staakt-het-vuren niet worden nageleefd.