Rutte: Poetin moet invloed aanwenden

Premier Mark Rutte (VVD) heeft zaterdag een 'zeer intens en persoonlijk' telefoongesprek gevoerd met de Russische president Vladimir Poetin. Poetin moet volgens Rutte zijn verantwoordelijkheid nemen richting de pro-Russische separatisten en zijn invloed aanwenden.

Rutte zei op een persconferentie in Den Haag tegen Poetin te hebben gezegd dat de kans verloopt om nu snel aan Nederland en de wereld te laten zien dat het hem menens is om te helpen. "Jij moet er nu alles aan doen. Ik zou niet weten wie ik anders moet bellen", zou Rutte hem hebben gezegd.

Het telefoongesprek van zaterdag volgde op een schriftelijke boodschap aan Poetin eerder op de dag. Aanleiding waren nieuwe beelden van de rampplek. Hoe op de plek van de ramp wordt omgegaan met de slachtoffers en hun bezittingen is volgens Rutte 'ronduit walgelijk'.

Rutte sprak daarbij van 'volstrekt respectloos gedrag'. "Tegen alle regels van een zorgvuldig onderzoek in blijken er mensen te zijn die tussen de brokstukken lopen te rotzooien met persoonlijke en herkenbare bezittingen van slachtoffers."

Het stak de premier dat de lichamen nog niet zijn geborgen, ondanks de hoge temperaturen in het gebied. Het is volgens Rutte 'absoluut noodzakelijk' en de 'eerste prioriteit' dat de berging van slachtoffers zo snel mogelijk plaatsvindt. "Iedereen die daaraan nu niet direct en volledig meewerkt, laadt een zeer ernstige verdenking op zich."

Rutte eist toegang tot de rampplek, zodat de slachtoffers snel geborgen kunnen worden. "Ik wil resultaten zien in de vorm van onbelemmerde toegang en snelle recuperatie. Dit is nu prioriteit nummer één."