[4daagse] de dag van Groesbeek

Goedemorgen! Op moment van schrijven vertrekken de eerste lopers vanaf de Nijmeegse Wedren richting onder andere Groesbeek. Van de 41.110 wandelaars die gisteren startten zullen er - op basis van de afgelopen jaren - vandaag het meeste uitvallen.

Route dag 3: de Dag van Groesbeek

De route van dag 3

Tijd voor de dag van Groesbeek. Vanaf de Wedren slaan de lopers meteen weer rechtsaf de Heyendaalseweg op. Ook vandaag weer een groot feest, waar je eigenlijk vanaf de wedren geconfronteerd wordt met zowel frisse aanmoedigers als feestgangers die net de kroeg uit komen rollen. Dit blijft aanhouden tot ongeveer station Heyendaal, waarna je weer met de van gisteren bekende studenten te maken krijgt. Als ze gisteren hebben meegelezen joelen ze nu waarschijnlijk nog harder. Vervolgens zigzaggen de lopers een beetje heen en weer tussen de wijken van de oudste stad van Nederland. In Hatert slaan ze vandaag linksaf de rimboe in.

Vervolgens komen de lopers langs werelddorpen Malden en Molenhoek, waar ooit een fantastische lokale omroep zat, maar dat terzijde. In Mook, het volgende dorpke, haken de 30km-lopers af en gaan de 40- en 50km-bazen nog even verder op dorpentour. Langs Cuijk en Plasmolen (je leest het goed), lopen ze door naar Milsbeek. Daar maken de 50km-lopers nog even een ommetje langs Kroef, Ottersum en Aaldonk, om vervolgens via de Ringbaan (Nouja, Ringbaan, het is daar zo klein dat het in de ogen van de meeste mensen gewoon een rotonde is.) weer aan te sluiten bij de 40km-ers.

Vervolgens gaat de stoet via Grafwegen en Breedeweg (de hoofdletters geven aan dat dat plaatsnamen zijn) door naar Groesbeek, waar ook de 30km die we al een tijdje geleden waren verloren weer aansluit. Nu gaat de gehele famfare door de rimboe met aaneengesloten weilanden die wel 150 kilometer aan lijken te houden. Pas op, je kunt koeien tegenkomen. Koeien zijn duistere dieren. Ze weten dingen. Als je de koeien overleefd hebt kun je vervolgens het dorpje Berg en Dal in, waar je vervolgens de militaire 40km kwijtraakt omdat die terugwaggelen naar hun legerbasis. Nog even Nijmegen in en daar is de Wedren alweer! Biertje?