Nicolas Sarkozy aangeklaagd in corruptiezaak

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy wordt aangeklaagd voor omkoping, corruptie en schending van het ambtsgeheim. Dat hebben de Franse autoriteiten woensdag gezegd. Volgens Franse media worden ook Sarkozy's advocaat Thierry Herzog en Gilbert Azibert, advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie, beschuldigd.

Sarkozy werd dinsdag urenlang vastgehouden en verhoord. Onderzocht wordt of hij informatie heeft gekregen uit hoge kringen binnen justitie over een andere corruptiezaak. Voor zijn verkiezingscampagne in 2007 zou Sarkozy illegaal vijftig miljoen euro hebben gekregen van wijlen de Libische leider Moammar Gadhafi. De voormalige Franse president zou door Azibert in ruil voor een baan in Monaco zijn ingelicht over het verloop van het onderzoek naar die kwestie, bericht Le Monde. De baan heeft hij nooit gekregen.

De Franse premier Manuel Valls benadrukt dat Sarkozy onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. "Deze situatie is ernstig, de feiten zijn ernstig", zei hij tegen televisiezender BFM. "De beschuldiging betreft juristen - hoge juristen - een advocaat, een voormalige president van Frankrijk. Maar als hoofd van de regering vraag ik de onafhankelijkheid van de rechtspraak in acht te nemen, die zijn werk in alle rust moet kunnen uitvoeren. Niemand staat boven de wet, is het tweede principe. En ten derde, en het is belangrijk om dit te onthouden, is er de onschuldpresumptie die voor iedereen geldt."

De advocaat van Herzog heeft scherpe kritiek geuit op de beslissing om de mannen vast te zetten voor verhoor. "Geen van deze mannen zal op de vlucht slaan, ze zullen een dagvaarding niet negeren", aldus Paul-Albert Iweins tegen France Info. "De enige reden om ze vast te zetten is om de psychologische druk op te voeren."

Onderzoekers baseren hun aantijgingen deels op afgetapte telefoongesprekken. Sarkozy heeft deze afluisterpraktijken afgekeurd en vergeleken met acties die de Stasi in Oost-Duitsland uitvoerde.

Nicolas Sarkozy ontkent de beschuldigingen. Hij overweegt een politieke comeback, na zijn verkiezingsnederlaag in 2012 waarbij François Hollande president van Frankrijk werd.