Protest tegen bestand in Oost-Oekraïne

Honderden Oekraïense militairen en burgers zijn zondag in de hoofdstad Kiev de straat opgegaan om te protesteren tegen een verlenging van het staakt-het-vuren in het oosten van het land. President Petro Porosjenko kondigde vorige week vrijdag een eenzijdig bestand af in het oosten en verlengde dat afgelopen vrijdag met drie dagen.

De betogers kwamen samen bij het kantoor van de president. Porosjenko hoopt dat het door een gevechtsstop makkelijker wordt om een einde te maken aan de gevechten tussen het leger en de pro-Russische separatisten in het oosten. Sommige groepen opstandelingen zeiden het staakt-het-vuren te respecteren, maar toch werden er op verschillende plekken weer aanvallen uitgevoerd op het leger. Het geweld heeft de afgelopen tijd aan honderden mensen het leven gekost.

Porosjenko ondertekende vrijdag een associatieverdrag met de Europese Unie. Brussel stelde Rusland, dat door het Westen wordt beticht van het steunen van de separatisten, een ultimatum. Als Moskou en de opstandelingen voor maandag geen stappen nemen om het geweld in te dammen volgen er nieuwe sancties tegen Rusland.