'Nederland blijft aantrekkelijke vestigingsplek'

Nederland was ook in 2013 weer een aantrekkelijke vestigingsplaats voor buitenlandse bedrijven. In totaal maakten 161 buitenlandse investeerders de stap naar de Nederlandse bodem, waarvan een groot deel uit de Verenigde Staten komt. Dat stelt accountantsreus E&Y woensdag in een jaarlijks onderzoek naar het Europese vestigingsklimaat.

Het aantal nieuwe buitenlandse investeerders ligt daarmee op hetzelfde niveau als in 2012, terwijl in 2011 nog 170 bedrijven een vestiging of holding in Nederland openden. Het aantrekkelijkste vestigingsland is opnieuw Groot-Brittannië en ook de nummers twee en drie - Duitsland en Frankrijk - behouden hun stek. Nederland is opnieuw zesde, een plek onder België.

Belangrijke redenen om een deel van de werkzaamheden naar Nederland te verhuizen zijn het opleidingsniveau van lokale werknemers en de goede infrastructuur, zowel logistiek als op het gebied van telecom. Ook de relatief hoge kwaliteit van leven is voor de buitenlandse investeerders een stimulans om de overstap naar Nederland te wagen.

De hoge kosten in Nederland vormen echter een struikelblok, zo stelt E&Y na vraaggesprekken met ruim tweehonderd topmanagers van grote bedrijven. Zo is het hoogopgeleide Nederlandse personeel relatief duur, de vennootschapsbelasting te hoog en de subsidies te laag. Ook de regelgeving is aanleiding om af te zien van een vestiging in Nederland.

De meeste nieuwe buitenlandse bedrijven in Nederland zijn ook dit jaar werkzaam in de verkoop of marketing, maar het aantal neemt af in vergelijking met 2012. Hoofdkantoren en internetdatacenters hebben vorig jaar juist vaker de weg naar Nederland gevonden.