D-Day door honderden parachutisten herdacht

Bijna duizend parachutisten kwamen zondag uit de hemel boven Normandië gevallen. Dit keer niet in oorlog met de nazi's, zoals in de Tweede Wereldoorlog, maar in vredestijd.

Een enorme groep mensen trotseerde het warme weer om de historische landing bij La Fière ter ere van de zeventigste jaardag van D-Day te bekijken. Onder de toestellen die de parachutisten vervoerden was een gerestaureerde C-47 die op 6 juni 1944 op een steenworp afstand hetzelfde deed. De piloten die toen vlogen namen vorige week opnieuw plaats in de cockpit.

Tientallen veteranen keken hoe de parachutisten naar buiten sprongen uit Franse, Amerikaanse, Britse en Duitse vliegtuigen. Zeventig jaar geleden werden in het gebied rond Sainte-Mère-Église vijftienduizend militairen gedropt. Het dorp was een van de eerste plaatsten die door de geallieerden bevrijd werden en is sindsdien symbool van de invasie in Normandië.

 Beelden van de bazen die ons (daadwerkelijk) vrijheid en democratie kwamen brengen. 

 St. Mère-Eglise figureerde ook in missie vier van de allereerste Call of Duty, die ruim tien jaar geleden werd uitgebracht.