Burgemeester Rio: water niet schoon voor de Spelen

Rio de Janeiro komt de belofte om de vervuilde Baai van Guanabara voor de Olympische Spelen van 2016 schoon te maken niet na. Dat heeft burgemeester Eduardo Paes zaterdag gezegd. Dat het water gezuiverd zou worden, was een argument om de Spelen naar de stad te halen. De schone baai zou vervolgens onderdeel worden van de nalatenschap.

Olympische zeilers hebben zich beklaagd over het feit dat meer dan zeventig procent van het rioolwater onbehandeld in de baai terechtkomt. Ze vertelden dat ze banken, dode dieren, en vuilniszakken moesten ontwijken om hun roeren schoon te houden.

"Het spijt me dat we geen gebruik gemaakt hebben van de Spelen om de Baai van Guanabara volledig schoon te maken", zei Paes in zijn eerste publieke bekentenis over het probleem.

Dat het water tijdens de Olympische Spelen nog vervuild zal zijn, komt niet als een verrassing. Het bleek al uit geheime documenten die de laatste maanden naar buiten waren gekomen.

Er is veel kritiek op de organisatie van het evenement vanwege vertragingen. Leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hebben gezegd dat de Spelen in gevaar zijn en dat de voorbereidingen de 'slechtste' in de recente geschiedenis zijn. In april heeft het IOC speciale adviseurs gestuurd om de organisatie in goede banen te leiden.

Hoewel het ministerie van milieu denkt dat het water vijftig procent schoner zal worden in plaats van de beloofde tachtig procent, zou de gezondheid van de sporters niet in gevaar zijn. Geprobeerd wordt de zeilwedstrijden in een deel van de baai te houden dat minder vervuild is, maar door de stromingen is het lastig te voorspellen welke gebieden dat dan zijn. Op het strand van Flamengo, waar de medailleraces worden gehouden, zijn waarschuwingsborden geplaatst waarop staat dat er niet gezwommen mag worden.

Er zijn ook zorgen over de locaties voor de zwem- en roeiwedstrijden. De Internationale Zeilfederatie gaat mogelijk proeven doen om de waterkwaliteit te controleren.

Burgemeester Paes zei zaterdag verder dat de voorbereidingen voor de Olympische Spelen op schema liggen en dat de kosten binnen de perken blijven. De nalatenschap van de Spelen zou volgens hem vergelijkbaar kunnen zijn met die van Barcelona in 1992, die gezien worden als het beste voorbeeld van stadsverbetering. Die bewering wordt betwijfeld omdat Barcelona jaarlijks zestig miljoen bezoekers trekt en Brazilië slechts zes miljoen. Dat is nog niet de helft van het aantal toeristen dat naar Nederland komt.