Rusland: verkiezingen Syrië geen obstakel vrede

De presidentsverkiezingen in Syrië, die vrijwel zeker zijn gewonnen door president Bashar Assad, zijn geen obstakel voor een politieke oplossing voor de burgeroorlog in het land. Dat heeft de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin woensdag gezegd. De VN-gezant heeft er bij secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon op aangedrongen snel een nieuwe gezant voor Syrië te benoemen zodat het vredesoverleg kan worden hervat.

Dinsdag ging de Syrische bevolking naar de stembus voor een nieuwe president. Rond middernacht sloten de stembussen en werd een begin gemaakt met het tellen van de stemmen. In een stembureau in hartje Damascus volgde een AP-verslaggever het tellen: de 2169 uitgebrachte stemmen waren op twee na allemaal voor Assad. In Damascus werd korte tijd later al feestgevierd. Wanneer de officiële uitslag bekendgemaakt wordt is nog niet duidelijk.

Tsjoerkin hekelde de kritiek van het Westen op de verkiezingen. De kritiek dat de verkiezingen vooruitgang op het politieke front onmogelijk maken is volgens hem 'fundamenteel verkeerd'. Het is volgens Tsjoerkin onacceptabel om te zeggen dat 'na slechts twee gespreksrondes van vijf dagen de zaken zo vastgelopen zijn dat er geen noodzaak is om de onderhandelingen voort te zetten'.

Er moet volgens Tsjoerkin snel een opvolger worden gevonden voor Lakhdar Brahimi. Die trad op 13 mei omdat hij geen oplossing zag voor de problemen. De opvolger van Brahimi moet volgens de Russen 'de omstandigheden creëren om de gesprekken tussen de regering en de oppositie vooruit te helpen'. Een militaire oplossing is uitgesloten, aldus Tsjoerkin. De nieuwe gezant moet volgens Rusland wel een VN-gezant zijn en niet een gezant die namens de VN en de Arabische Liga optreedt.