'Nederland van strafbankje Europese Commissie'

Nederland mag na vijf jaar het Europese strafbankje weer verlaten omdat het begrotingstekort sneller daalt dan voorzien. Dat advies geeft de Europese Commissie maandag, zo weet de Volkskrant vrijdag al te melden. Naast Nederland worden nog vijf andere landen van de Europese Unie uit de 'excessieve tekortprocedure' ontslagen.

De voordelen van dat advies zijn vooral van politieke aard, zo meldt de ochtendkrant. Zo zou Brussel minder toezicht gaan houden op de Nederlandse begroting en hoeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) minder vaak plannen en besluiten aan de commissie voor te leggen. Ook laat het zien dat het met Nederland financieel de goede kant op gaat.

Nederland kwam eind 2009 op het strafbankje terecht, toen het begrotingstekort vanwege de crisis flink omhoog schoot naar vijf procent. Dat is veel hoger dan de drie procent die is toegestaan vanuit Brussel. Eind maart werd echter bekend dat het begrotingstekort inmiddels is afgenomen tot 2,5 procent van het bruto binnenlands product.

De commissie verwacht dat het tekort volgend jaar bovendien verder afneemt naar 1,8 procent, waarmee de overheidsbegroting structureel gezond is. De ministers van financiën van de Europese Unie nemen het advies van de commissie naar verwachting op 20 juni over. Ook Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken en Slowakije zijn weer gezond.