Thais leger ontbindt senaat

Het leger in Thailand heeft zaterdag gezegd de senaat te ontbinden en alle wetgevende macht naar zich toe te trekken. Na de staatsgreep van eerder deze week was de senaat nog het enige democratische instuut in het land dat niet door de krijgsmacht terzijde was geschoven.

Het leger schortte donderdag de grondwet op en ontbond het parlement. De senaat werd echter ongemoeid gelaten. Aangenomen werd dat het leger het hogerhuis later besluiten wilde laten goedkeuren, om de machtsovername nog een schijn van democratie mee te geven. Waarom de senaat nu alsnog is ontbonden werd niet duidelijk uit de verklaring die op de Thaise televisie werd voorgelezen.

Vrijdag ontbood het leger meer dan honderd politieke figuren, onder wie ex-premier Yingluck Shinawatra. Eenmaal aangekomen op diverse legerbases werd een aantal van hen vastgezet. Anderen mochten naar huis, maar mogen het land niet verlaten. Het leger liet zaterdag weten dat Shinawatra en de andere aangehouden politici maximaal een week worden vastgehouden, zodat ze tijd hebben om 'na te denken'.

Het Thaise leger greep donderdag de macht, ontbond interim-regering en grondwet en stelde een avondklok in. Naar eigen zeggen om orde en stabiliteit in het door politieke twisten ontwrichte land te herstellen.