'Stemmentellers' op voorhand geweigerd

In zeker twee gemeenten mogen mensen niet aanwezig zijn bij het tellen van de stemmen van de Europese verkiezingen. De voorzitters van de stembureaus claimen dat dat verboden is. De Kieswet bepaalt echter dat het tellen in het openbaar moet gebeuren.

Een vrouw die namens onderzoeksbureau Peil.nl en Novum aanwezig zou zijn bij een stembureau in Rheden werd vooraf de deur gewezen. De voorzitter van het stembureau stelde dat het verboden was, maar kwam daarop terug toen de vrouw stelde dat haar aanwezigheid volkomen legitiem is.

De gemeente belde haar later terug dat ze toch niet welkom is bij het stemmen tellen. Volgens haar stelde de gemeente dat alleen Maurice de Hond zelf aanwezig mocht zijn.

In Maashees werd aanvankelijk ook een stemmenteller geweigerd. De voorzitter van een van de stembureaus gaf er geen toestemming voor. Toen de kwestie werd voorgelegd aan de hoofdvoorzitter in de gemeente werd hij op het matje geroepen en kon toch groen licht worden gegeven.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) gaf woensdag in een brief aan de Europese Commissie nog nadrukkelijk aan dat mensen aanwezig mogen zijn bij het tellen van de stemmen. Brussel had om opheldering gevraagd, omdat complete uitslagen pas bekend worden gemaakt als de stembussen in heel Europa zijn gesloten: zondag om 23.00 uur.

Behalve De Hond probeert ook website Geenstijl op deze manier een betrouwbare prognose te stellen van de stembusuitslag. De echte uitslag wordt pas zondagavond bekendgemaakt als alle EU-landen hebben gestemd.