Lokschapen bos ingestuurd voor uitroeien teken

Onderzoekers van de Wageningen University en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaan 'lokschapen' inzetten om te kijken of ze het aantal teken in bepaalde bossen kunnen verminderen. Dat meldt de universiteit donderdag.

De schapen worden een paar keer per jaar besproeid met een middel dat teken doodt. De kudde wordt daarna een paar keer per dag over een bepaald bospad geleid door een schaapsherder.

De onderzoekers hopen op die manier de teken te kunnen uitroeien die op dat moment actief zijn. Mensen lopen daardoor minder kans om zelf gebeten te worden en de ziekte van Lyme op te lopen. Omdat gedurende het tekenseizoen regelmatig nieuwe teken 'wakker' worden, worden de schapen meerdere keren ingezet.

De proef maakt deel uit van een onderzoek dat twee jaar geleden werd opgezet door de Wageningen University en het RIVM. Ze hopen een methode te vinden om het aantal teken te verminderen.

De schapen worden komende zomer in ieder geval op drie kampeerterreinen en op drie boswandelpaden ingezet. Een daarvan is het Zwanemeerbos in Gieten.