Huren flink omhoog door verhuurdersheffing

Sociale huurwoningen stijgen de komende vier jaar per jaar gemiddeld 4,2 procent in prijs omdat corporaties meer belasting moeten betalen. Een gemiddelde sociale huurwoning kost in 2018 572 euro per maand, tegen 466 euro nu. Dat heeft het Waarborgfonds Sociale Woningbouw woensdag gemeld op basis van een analyse van plannen van woningcorporaties.

Vooral voor nieuwe huurders stijgen de prijzen de komende jaren. Zittende huurders betalen 3,1 procent meer per jaar. Corporaties verhogen de huren omdat ze sinds dit jaar een extra verhuurdersheffing moeten betalen over de waarde van hun huurwoningen onder de 699 euro per maand. Samen met de vennootschapsbelasting gaat veertien procent van de inkomsten van de operationele inkomsten naar de fiscus, stelt de stichting, die corporaties helpt zich zo goed mogelijk te financieren.

De huurverhogingen voor nieuwe huurders kunnen gevolgen hebben voor de doorstroom, omdat huurders minder snel van woning wisselen als dat een forse huurverhoging betekent. Ook worden woningen minder betaalbaar, vreest het WSW.

Om de extra kosten te compenseren bouwen corporaties minder nieuwbouwwoningen dan eerder gepland, zegt het WSW. Twee jaar geleden wilden ze nog 150 duizend nieuwe woningen bouwen in vijf jaar, nu zijn dat er honderdduizend. Ook besparen corporaties op personeels- en bedrijfskosten.

De heffing is onderdeel van het woonakkoord en is voor dit jaar vastgesteld op 0,381 procent van de waarde van de woningen. Jaarlijks loopt dat percentage op tot 0,536 procent in 2017. De jaarlijkse heffing is begrensd op vijftien miljoen euro.