'Geen grenscontroles om asielzoekers'

Het is niet mogelijk om grenscontroles opnieuw in te voeren in verband met de toegenomen toestroom van asielzoekers. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) maandagavond aan de Tweede Kamer laten weten.

Herinvoering van grenscontroles, zoals een deel van de Kamer bepleit, kan volgens Europese afspraken alleen als sprake is van een ernstige bedreiging voor de openbare orde of de binnenlandse veiligheid. "De huidige asielinstroom kan niet als een dergelijke ernstige bedreiging worden aangemerkt", schrijft Teeven.

Teeven laat wel meer mobiele grenscontroles uitvoeren. Overigens kan met grenscontroles niet worden voorkomen dat vluchtelingen asiel in Nederland aanvragen. Controle kan volgens Teeven wel bijdragen aan de bestrijding van mensensmokkel.

De oorzaak van de grotere toestroom is nog onbekend, blijkt verder uit de brief. Eritrese asielzoekers krijgen in Nederland relatief vaak asiel, maar hetzelfde geldt voor landen als Zweden, Duitsland en Noorwegen. Daar stijgt het aantal Eritrese asielzoekers echter veel minder hard.

Teeven herhaalt dat vermoedelijk sprake is van georganiseerde mensensmokkel. Daartegen heeft 'een aantal concrete handhavingsacties' plaatsgevonden. Daarbij zijn ook verdachten aangehouden, schrijft Teeven. Een woordvoerder van Teeven kan desgevraagd niet meer informatie geven over de aanhoudingen.

De afgelopen tijd komen meer dan duizend asielzoekers per week naar Nederland. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) was voorbereid op zo'n 360 per week en heeft daarom zo'n 2800 opvangplaatsen geregeld. De komende tijd komen er nog 2500 plaatsen bij, onder meer in de voormalige (jeugd)gevangenissen in Overloon en Overberg.

Als er nog meer plaatsen nodig zijn, komen asielzoekers mogelijk terecht in 'echte' gevangenissen, schrijft Teeven. "Indien de instroom zich op deze wijze voortzet zie ik mij wellicht genoodzaakt om ook asielzoekers op te vangen in gevangenissen die duidelijk nog een detentie-uitstraling hebben."

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is bezig 150 tijdelijke krachten te werven. Ook worden meer Eritrese tolken gezocht.