Poetin: Oekraïne voortaan vooraf betalen voor gas

Oekraïne krijgt vanaf volgende maand alleen nog Russisch gas als de rekening vooraf wordt voldaan. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd.

Poetin waarschuwde eerder in een brief aan andere Europese afnemers van Russisch gas dat de strengere voorwaarden al vanaf april in zouden gaan. De president zei daartoe gedwongen te zijn doordat Oekraïne het Russische staatsgasbedrijf Gazprom nog veel geld verschuldigd is.

In een tweede brief, die het Kremlin donderdag openbaar heeft gemaakt, staat dat Russische, Oekraïense en Europese functionarissen geen oplossing voor de kwestie hebben kunnen vinden. De Oekraïense gasschuld bij Gazprom zou nu omgerekend ruim 2,5 miljard euro bedragen.

"Gezien de omstandigheden heeft het Russische bedrijf vooraf een factuur gestuurd voor gasleveringen aan Oekraïne, hetgeen volledig in lijn is met het contract, en na 1 juni zullen de gasleveringen beperkt worden tot de hoeveelheid die vooraf is betaald", schrijft Poetin in de brief.

Rusland hoopt met het besluit zijn grip op het buurland te verstevigen. Oekraïne staat op het punt financieel in te storten, terwijl in het oosten een opstand aan de gang is. Toch presenteert Poetin de maatregel als een puur economische beslissing. Rusland zou 'nog altijd open staan voor overleg en samenwerking met Europese landen om de situatie te normaliseren'.

"We hopen dat de Europese Commissie zich actiever in het gesprek zal mengen, zodat we doelgerichte en eerlijke oplossingen vinden die de Oekraïense economie weer stabiliseren", voegde Poetin toe.

Begin april verhoogde het Russische Gazprom de prijzen voor Oekraïne met veertig procent. De vorige regering van Oekraïne was een korting overeengekomen met de gasgigant, maar na de val van de Russisch-gezinde president Viktor Janoekovitsj werd dat voordeel geschrapt. In plaats van 195 euro per duizend kubieke meter gas moet het land nu 280 euro betalen.

Het Westen hoopt Oekraïne minder afhankelijk te maken van Gazprom. Er wordt gezocht naar manieren om gas via Europa het land in te krijgen, onder meer door het Duitse bedrijf RWE.