Advocaat legt verdediging Pakistaanse CIA-arts neer

De Pakistaanse arts die de Verenigde Staten hielp Osama Bin Laden op te sporen moet het weer zonder advocaat stellen. Zijn raadsman Samiullah Khan Afridi is gezwicht voor de doodsbedreigingen die zich opstapelden en heeft de verdediging neergelegd.

De advocaat voerde naar eigen zeggen uit humanitaire overwegingen het verweer voor arts Shakil Afridi. Hij ontving echter inmiddels een 'laatste waarschuwing' van radicale strijders en ziet geen andere mogelijkheid dan zich terug te trekken. Volgens de jurist heeft de druk die de Amerikaanse regering uitoefent op Pakistan om de arts vrij te laten hem alleen maar verder in het nauw gebracht.

Shakil Afridi is in 2012 een gevangenisstraf van 23 jaar opgelegd omdat hij moslimextremisten zou hebben voorzien van geld en medicamenten. Het heeft er alle schijn van dat hij in werkelijkheid is gestraft voor de assistentie die hij de CIA verleende. Met hulp van onder meer Afridi ontdekte de Amerikaanse inlichtingendienst de Pakistaanse schuilplaats van Bin Laden in 2011. Daarop werden commando's op pad gestuurd, die de Al-Qaida-leider in zijn huis in Abottabad doodschoten.