Lange rijen voor stembureaus Oost-Oekraïne

Voor geïmproviseerde stembureaus in het oosten van Oekraïne hebben zich zondagochtend lange rijen gevormd. De meeste stemmers in de regio's Donetsk en Loegansk, waar pro-Russische groepen een referendum op touw hebben gezet over het uitroepen van de onafhankelijkheid, lijken zich uit te spreken voor afscheiding van Oekraïne.

De organisatoren van de volksraadpleging rekenen naar eigen zeggen op een hoge opkomst. Zij zien daarin een steunbetuiging aan hun onafhankelijkheidsstreven.

De pro-westerse interim-regering in Kiev houdt er een heel andere lezing op na. Zij verklaart de rijen kiezers uit het kleine aantal stembureaus, die de separatisten de afgelopen dagen in allerijl hebben ingericht in onder meer enkele scholen.

Waarnemend president Oleksandr Toertsjinov waarschuwde zaterdag dat afscheiding van Oost-Oekraïne het land in de afgrond zal storten. De regering en haar bondgenoten in het Westen wijzen het referendum af. De Russische president Vladimir Poetin riep de separatisten afgelopen week op de stemming uit te stellen, maar die gaven daaraan geen gehoor.

De stembureaus sluiten om 21.00 uur.