EU: Krim-referendum onwettig en ongewettigd

De Europese Unie zal de uitslag van het referendum op de Krim over afscheiding van het schiereiland van Oekraïne niet erkennen. Het is in strijd met de Oekraïense grondwet en het volkenrecht en er is ook geen reden voor, hebben permanent voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy en president van de Europese Commissie José Manuel Barroso zondag in een gezamenlijke verklaring laten weten.

De twee stellen dat een oplossing voor de crisis in Oekraïne gebaseerd moet zijn op de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne, binnen het kader van de Oekraïense grondwet en strikt volgens internationale standaarden. 'Alleen door samen te werken via diplomatieke processen, waaronder directe besprekingen tussen de regeringen van Oekraïne en Rusland', kan een oplossing worden gevonden. De EU heeft volgens de verklaring een 'speciale verantwoordelijkheid' voor vrede, stabiliteit en welvaart in Europa en zal zich hier via 'alle beschikbare kanalen' sterk voor maken.

"Wij herhalen de krachtige veroordeling van de onuitgelokte schending van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne en roepen Rusland op zijn strijdkrachten terug te trekken tot hun aantallen en de gebieden van hun permanente stationering van voor de crisis, in overeenstemming met relevante overeenkomsten."

De ministers van buitenlandse zaken van de 28 lidstaten van de EU komen maandag in Brussel bijeen om zich te beraden op verdere maatregelen tegen Russische en Moskougezinde Oekraïense functionarissen. Volgens diplomaten bij de EU zal het in eerste instantie gaan om het bevriezen van tegoeden van en het instellen van reisbeperkingen tegen voornamelijk militaire functionarissen, en nog niet om sancties tegen figuren die een belangrijke economische rol vervullen.

Mogelijk zal de EU ook versneld overgaan tot de ondertekening van de politieke hoofdstukken van een associatieakkoord met de voorlopige regering in Kiev, om haar steun voor de nieuwe Oekraïense regering te onderstrepen.

De door de ministers voorbereide sancties moeten later in de week door de Europese regeringsleiders worden bekrachtigd.