Schoonmakers blij met NS-bemiddelingspoging

Zo'n duizend schoonmakers trekken donderdag naar het hoofdkantoor van de NS in Utrecht voor een klein bedankje. Ze juichen het toe dat de NS wil bemiddelen in het cao-conflict over betere arbeidsvoorwaarden, maar willen dan wel graag weten wanneer ze weer aan tafel kunnen schuiven bij werkgeversorganisatie OSB.

Schoonmakers voeren al maanden actie voor betere arbeidsvoorwaarden. FNV wil onder meer dat de schoonmakers de eerste twee ziektedagen krijgen uitbetaald. Ook willen ze een loonsverhoging van vijftig cent bruto per uur. De onderhandelingen met de werkgevers liepen echter spaak. De afgelopen dagen voerden de schoonmakers de druk op opdrachtgevers als de NS, Schiphol en de Belastingdienst op.

De NS kampt zodoende al dagen met smerige treinen. "Wij zijn het podium van de FNV geworden", zegt een woordvoerder van de NS. "En daar zijn de reizigers de dupe van. Wij willen daarom dat de partijen weer zo snel mogelijk om de tafel gaan zitten. Verder kunnen wij namelijk niets doen. Net als elk ander bedrijf huren wij een schoonmaakbedrijf in. Zij zijn beter in schoonmaken dan wijzelf."

Werkgeversorganisatie OSB laat in een reactie weten niets in bemiddeling te zien omdat de deur voor de vakbond gewoon openstaat. "Maar dan moet de FNV haar eisen wel wat bijstellen", aldus een woordvoerder. De organisatie verwijt het de FNV dat zij zijn weggelopen van de onderhandelingstafel. Desondanks zegt de woordvoerder dat OSB bereid is tot 'compromisafspraken'.

Met de toenadering van de NS zijn de stakingen overigens niet van de baan, zegt FNV-bestuurder Ron Meyer. "De afgelopen acht maanden hebben we alles uit de kast getrokken. We hebben onderzoeken uitgevoerd, ludieke acties georganiseerd. Dat heeft allemaal niet geholpen." Volgens Meyer kunnen de schoonmakers daarom niet anders dan staken. "Afval is het wapen van de onzichtbaren."

Woensdag sloten ook de schoonmakers die werkzaam zijn op de stations Amsterdam Centraal en Schiphol zich bij de actie aan.