Spaanse hockeymannen weer gekweld door geldproblemen

De Spaanse hockeymannen zijn door geldproblemen afwezig op de Champions Challenge, die momenteel wordt afgewerkt in Maleisië. De Zuid-Europanen hadden een uitnodiging ontvangen voor de Champions Trophy voor B-landen, maar konden de trip niet financieren, zo bevestigt aanvoerder Santi Freixa tegenover hockey.nl. De spits baalt hiervan, maar heeft ondertussen ook begrip voor de situatie.

"De bond moest een keuze maken", vertelt Freixa, in clubverband actief bij Amsterdam. "Er was geen geld om ons vrouwenteam naar de Challenge in Schotland te sturen én ons naar Maleisië te laten gaan. De vrouwen hebben zich niet geplaatst voor het WK en de bond wilde graag dat ook zij dit jaar nog een toernooi zouden spelen. Deze beslissing is al een hele tijd geleden gemaakt, toen bekend werd hoe het programma eruit zou zien. Ik had heel graag in Maleisië gestaan om een goed toernooi te spelen. Maar we moeten het besluit respecteren. De Spaanse bond kan niet anders."

Het is niet de eerste keer dat gebrekkige financiën roet in het eten van Freixa en zijn ploeg gooien. Ook eind 2012 moest Spanje afzeggen, destijds stond de Champions Trophy in Australië gepland. Dit kwam doordat de Spaanse bond minder geld kreeg van de regering, ten gevolge van de economische crisis. Hoewel Spanje daarna wel meedeed aan de HWL in Rotterdam en het EK in Boom, is de financiële malaise nog niet voorbij. Freixa geeft aan dat zijn team kan dalen op de wereldranglijst. De huidige mondiale nummer tien haalt dit jaar immers geen punten in een Challenge of Trophy, de ploegen die om Spanje heen staan wel.

De immer positief ingestelde Freixa kijkt vooral graag vooruit. De selectie van de Spaanse mannen wordt vlak na het weekend bekendgemaakt. Dinsdag staat de eerste training gepland, waar de hele groep bij is. Na dik twee weken voorbereiden in eigen land, gaat Spanje naar Den Haag. "De voorbereiding is kort, als je de programma’s van de andere landen bekijkt." De verre van ideale situatie lijkt Freixa alleen maar gretiger te maken. "We willen heel graag. En wil kun je niet kopen, hè. Dat is gratis."