Nederlandse vleeshandelaar in Franse cel

De eerder in Nederland veroordeelde vleeshandelaar Jan F. is opgepakt door de Franse autoriteiten op verdenking van illegale handel in paardenvlees. Dat heeft het Franse persbureau AFP dinsdag gemeld. De vleeshandelaar ontkent de hem ten laste gelegde feiten, aldus zijn advocaat.

Volgens een justitiële bron is de Nederlander op 8 april in bewaring geplaatst. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte en georganiseerde fraude.

De Fransen houden zijn bedrijf Draap, dat staat ingeschreven in Cyprus, verantwoordelijk voor de leveringen van paardenvlees uit onder andere Roemenië aan het Franse vleesbedrijf Spanghero, meldt AFP. Deze onderneming staat in een kwaad daglicht omdat het paardenvlees verkocht zou hebben als rundvlees.

De Nederlander ontkende vorig jaar al zijn vermeende rol in het vleesschandaal, nadat een Britse krant hem aanwees als spin in het web. Er waren inderdaad fouten gemaakt, maar niet door zijn bedrijf, aldus de vleeshandelaar.

De ondernemer is begin 2012 in Nederland veroordeeld omdat hij in Frankrijk tussen 2007 en 2009 paardenvlees als halalvlees had verkocht. Hij werd veroordeeld tot zes maanden cel en een boete van vijftigduizend euro.