Geen onbegeleid verlof voor caféschutter

De tot levenslang veroordeelde Cevdet Y., die in 1983 zes mensen doodschoot in een Delfts café, mag niet op onbegeleid verlof. Dat heeft de Haagse rechtbank maandag in kort geding bepaald. "De rechter wilde niet op de stoel van de staat gaan zitten", meldt Kirsten Boele, kantoorgenoot van Y.'s advocaat Romke Wybenga.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is de aangewezen persoon om deze beslissing te nemen, aldus de rechter. De bewindsman heeft echter nagelaten binnen de vastgestelde termijn van drie maanden te beslissen, waarop het kort geding volgde. De veroordeelde had in oktober al een verzoek voor verlof ingediend.

"Teeven heeft nu tot 20 mei om te beslissen. Iedere dag later kost de staat minimaal 250 euro", aldus Boele. "Volgens de rechter is de staat ernstig tekortgeschoten in deze zaak."

De advocaat ziet de uitspraak als een 'voorschot op onbegeleid verlof'. Hij wacht eerst de datum van 20 mei af. Als Teeven niet meewerkt, volgt er een hoger beroep.

In 2009 ontstond grote ophef omdat bleek dat nu 58-jarige moordenaar regelmatig op onbegeleid verlof mocht en in die tijd zelfs een gezin heeft weten te stichten. Toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) trok dit verlof in, maar werd teruggefloten door de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming. Twee jaar later oordeelde de rechter alsnog dat Y. niet meer met met onbegeleid verlof mocht, omdat dit grote onrust veroorzaakte.

Cevdet Y., bijgenaamd Ted de Turk, schoot in april 1983 zes mensen dood in café 't Koetsiertje in Delft. Onder hen bevonden zich een 12-jarig meisje en haar moeder.

De precieze reden voor de schietpartij is tot op heden onopgehelderd. Mogelijk voelde hij zich zwaar beledigd. Hij was op die dag net genaturaliseerd tot Nederlander, maar werd door een cafébezoeker uitgescholden en geslagen. Anderen zouden hem hebben uitgelachen, waarna hij een vuurwapen ging halen en schoot. De moordenaar kreeg levenslang voor zijn daad. Sinds 2001 zit hij in een tbs-kliniek.